4 Ağustos 2014 Pazartesi

Bir Gıda Mühendisinin Kendisini Geliştirmesi için Bir Kaç Not

Bir gıda mühendisi adayından bir mail geldi ben de cevapladım:))) Çoookk ünlüyüm caaaanımmmm:)))))

"merhaba, size şans eseri blogunuzda rastladım ve yardım alabileceğimi
düşündüm. Şimdi şöyle söyleyeyim, ben bu sene tekirdağ namık kemal
üni. Gıda müh. kazandım. Yani daha okul başlamadı ama mezun olunca
meslektaşlardan birkaç adım önde olabilmek adına neler yapmalıyım
sizce. Bir gıda mühendisi kendini nasıl geliştirir, geliştirmeli?"


Merhaba geç gördüm mailinizi kusura bakmayın cevap geç oldu.

Öncelikle hayırlı olsun, tebrik ederim başarınızı. Umarım güzel bir üniversite hayatı sizi bekliyordur.

Sizin mailinizi okuduktan sonra aklımda bir kaç madde belirdi onları sıraladım aşağıya. Naçizane fikirlerimdir, başkalarına belki garip bile gelebilir. Subjektiftir bu konular nitekim. Tekirdağ'da ben de yüksek düşünüyorum, hatta orada doktoraya başlayacak bir arkadaşım da var. Geleceğiz bir ara bakalım ne zaman kısmet. İyi bir okul diye duydum.

Listeye bir bakın, genel oldu biraz ama fikir verebilmişimdir umudundayım.

Sevgiler,

Tuğba Bayburtluoğlu
Gıda Müh., İşletme Bil. Uzm.

Bir Gıda Mühendisinin Kendisini Geliştirmesi için Bir Kaç Not:

1- İyi İngilizce öğrenin.

2- Çok çok iyi İngilizce öğrenin. Yabancı kaynakları, gazeteleri, dergileri rahatça takip edebilecek, telefonda ve mailde derdinizi baya baya anlatacak kadar iyi olsun diliniz.

3- Market gezin. Bir inşaat mühendisinin ya da çevre mühendisinin aksine sizin üzerinde çalışacağınız ürünler her gün marketlerde bol bol satılıyor. Gezin bakın, ürünleri, fiyatlarını, üreticilerini, hammaddelerini, saklanma şekillerini, kısacası o gıda ile ilgili her şey üzerine düşünün. Gıda tarımdan başlayan ve insan sağlığına kadar uzanan geniş bir konu. Her aşaması hakkında az çok bir fikrinizin olması gerekir.

4- İngilizce öğrenin. Mümkünse bir de yanına bir başka yabancı dil. Avrupa dillerinden olmak zorunda değil herkes İngilizce biliyor oralarda. Çince ya da Arapça olabilir. Ama tabi kültürünü kendinize yakın hissettiğiniz bir dil olursa iyi olur.

5- Kongreleri, konferans ve sempozyumlara bakın okul panolarından. Hangi hocanın hangisine ne ile katıldığını eğitiminiz sırasında inceleyin, sorun. Bu hem hocalarınızla yakınlaşmanızı hem de yeniliklerden haberdar olmanızı sağlayacaktır.

6- Laboratuar derslerinden kaçmayın. Özellikle mikrobiyoloji temelli olanlardan. Elinizi korkak alıştırmayın laboratuar ve pilot tesislerde. Yanlış yapmaktan korkmayın ama akıllıca hareket etmeyi de unutmayın. Sebep sonuç ilişkilerine önem verin.

7- Yaşlı gıda mühendislerine soru sormayın çok konuşuyorlar, çok yazıyorlar:)))

8- Çok çok çok iyi İngilizce öğrenin. Erasmusla mutlaka bir yıl dışarda takılın. 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba ben gıda bölümü önlisans son sınıf öğrencisiyim DGS ile gıda mühendisliğine geçmek için bu yıl dershaneyede gidiyorm mezun olunca arkadaşlarımdan önde olmak için gıda üzerine ne gibi araştırmalar yapmalıyım ilerde gıda sanayinde ne tür sorunlarla sık sık karşılaşma olasılığım var yani vir gıda mühendisinin gıda ile ilgili kesin olarak bilmesi gereken bilgiler nelerdir acaba bilgi verirseniz çokkk memnun kalırım şimdiden çokk teşekkürler

GM dedi ki...

Sevgili Adsız tam da yukarıda yazdıklarım geçerlidir. Gıdada ise size ilgi çekici gelen konulara bakın. Son dönemde fonksiyonel gıdalar revaçta ama önemli olan sizin ilginizi çeken, mutlu olacağınız bir alanı bulmanız. Sevgiler,