Üye
olduğum gıda güvenliği e-posta zincirlerinden birine Dr. Gökhan Şentürk aşağıdaki sorular
gönderilmiş, Grubun moderatörü Veteriner Gökhan Şimşek de yanıtlamış. Ben de
sizlerle paylaşmak istedim. Sadece soru cevap haline getirip bir kaç imla
düzeltmesi yaptım o kadar.
vesikalık vermiş mübarek:) |
"- Tavuk yemlerinin içeriğinde GDO lu ürünler bulunuyor mu? Özellikle soya
vs gibi ... GDO lu besinler ile beslenen tavuk yemek sağlıklı mıdır?
GDO'lu misir ve soya yemlerde bulunabilir ancak diger hayvanlarin veya
insanlarin tukettigi yemlerden/gidalardan farkli bir uygulama (kanatliya
ozgu) benim bildigim mevcut degil. Kaldi ki gdo larin gida guvenligi yonunden
sakincasiyla ilgili henuz yeterli kesinlesmis veri yok. Cevre ve ekosistem
acisindan riskleri denirse tamamen katilirim, ama bu riskler tavuk
yetistiriliciginin sorunu degil, yani bizlerin kulladigi misir veya soyadan
farki urunler kanatli uretiminde bildigim kadariyla kullanilmiyor..
- Tavuklar tüylerinden ilaçlı su ile mi ayıklanıyor?
Benim entegrelerde gordugum kadariyla tavuklarin tuyleri belli sicakliktaki
hatlarda belli surelerde bekletilerek tuyleri yumusatiliyor.
- Bu ilaç dokuya nüfus etmiyor mu? Tavuğun tüyünü yolan ilaç insan için
zararsız olabilir mi?
İnsanlar tuyu yolmuyor kaucuk aparatlarin oldugu hatlarda el degmeden
bu islem yapiliyor.
- Yem ile beslenen ile doğal gıdalar ile beslenen tavuklar arasında besin
değeri farklılıklarını gösteren çalışmalar var mı?
Insan sagligini olumsuz etkilme uzerine yeterince veri bildigim kadarıyla yok.
- Sizce antibiyotiklerin ve hormonların etki sonrası vücuttan atılma süresi
sağlıklı ölçülebiliyor mu? Büyüme hormonu etkisinde şişirilen kas sizce hormon
etkisi geçtikten sonra sağlıklı olabilir mi?
Farmakolojik etkili maddelerin vucuttan atilimi ile ilgili her antibiyotik
turune gore veya hormana gore atilim sureleri farklidir diyebiliriz. Ornegin
antibiyotik turu bilinmiyorsa 28 gun beklenir. Ancak bir cok tur 1-2 haftada
vucuttan atilir,
Hormonlar icinde benzer sureler gecerlidir. Bu surelerden sonra vucutta
kalinti kalsa bile mevzuatlarda belirtilen limitlerin altinda oldugu icin
saglik acisindan sorun cikarmaz, var yok testleri hatali degerlendirmelere bu
acidan neden olur. Tavuk sektorunun diger sektorlere gore daha bilincli bir
sektor oldugunu, isletmelerin oldukca modern tasarladigini, bir cok asamada
detayli kontrol edildigini soyleyebiliriz, dunyada nasilsa bizde de oyle uretim
yapiliyor.
Yem sektorumde yem müdürlügü yapan arkadaslarima dondugumde (ozellikle
kanatlida) hormon kullanimin hem yasak hem pratikte olmadigini iletiyorlar,
bununla beraber hormon kullanimi kanatli sektorunde ekonomik de degil deniyor,
belki bizlerdeki bu kaniya gecmis yillardaki hatali uygulamalardan, hayvanlarin
hizli gelisimini hatali yorumlayarak kapiliyoruz.
Buna karsin kimi taramalarda tum hayvan turlerinde hormon ve antbiyotik
kalintlarina ulasabiliyoruz, ama bu durumlari vaka olarak ele almak
gerekli, sektorun genel uygulamasi degili, her sektorde oldugu gibi isini dogru
yapmayanlar olabilecektir.
Sonucla tum gida turlerini benzer sekikde buyutec altin aldigimizda benzer
sorunlar tespit edebilirsiniz,
Caydan, kakaodan, balik etlerinden, baklagiller veya ballara kadar tum
gidalarda dogal toksik maddeleri hepsinde tespit edebilirsiniz,
Ancak onemli olan belli limitlerin ustunde olmamasi, yoksa gida
toksikolojisinde tukettigimiz her gida da toksik maddelerin var yok testleriyle
degerlendirilmesi durumunda ortaya cikan sonuclari saglikli degerlendirmemiz
mumkun olmayabilir,
Tavuk etlerindeki yapilan tartismalarin 45 gunlukken kesilmesi, pisme
suresinin kisa olmasi gibi noktalarin one cikarilarak gunah kecisi
yapilmaya calisilmasi iddalarina katilan hic veteriner hekim kokenli
akademisyen ben duymadim?
Ozellikle ucuz protein kaynagi olarak diyetimizde onemli yer tutan bu
urunlere haksizlik yapildigina inaniyorum..
Tabi bunlar benim goruslerim.."
Bu yazışmada Veteriner Bey’in yanıtlamadığı ve sonra yanıtlayacağını
söylediği bir soru var: “Tavukların iç organları kurutulup tekrar tavuklara yem
olarak veriliyor mu?”. Demiş ki “Renderingle ilgili bu sorunuzu daha sonra
donmek uzere birakiyorum.”
Ben de merak ediyorum bu sorunun cevabını.
6 yorum:
Tavuklara dair hiçbir sorunun cevabını merak etmiyorum ben artık. Sadece tecrübelerime güveniyorum. 50'ye yakın civcivi, 5'erli gruplar halinde bahçemde serbest bir şekilde büyütüp yıllarca yumurtalarını yemiş, yaşlanınca da etinden faydalanmış "içeriden" biri olarak şimdi marketlerden alınan tavuğu değil yemek, pişiremiyorum bile. İnanılmaz derecede kötü kokuyor. Eşim tavuk delisi. El mahkum bazen yapıyorum, geçenlerde içine doğradığım sebzeleri bile yiyemedim. Bahsettiğim koku onlara da sinmişti. Zavallı hayvanların etleri çürük gibi, görüntüleri gayet normal ama o koku... Hiçbir güç tavuk yediremez bana o kokuyu duyduktan sonra.
Veteriner de kendi söylediklerine kendisi inanmıyormuş gibi cevaplamış zaten soruları. :)
Sevgili Bir Kadın siz tavuk endüstrisinde çalıştınız mı? Ben çalışmadım açıkçası, zaten et sektöründe gıda mühendislerinin değil veterinerlerin borusu öter.
Sevgili GM,
Ben Gıda Mühendisi de değilim zaten, sadece çokbilmişim. :)
Ahahah çok tatlı bir "çok bilmiş" ama:)))
Sektörden sandım sizi içerdin diyince.
Eskiden biz de çok tavuk yerdik ama şimdi özellikle bebişten sonra azalttık. Bebişe de ne olur ne olmaz organik tavuk vermeye çalışıyorum zaten:))
Evde yiyecek ne varsa hepsini kendi yapan bir anne (malzemeler de organik bu arada, çoğu bağdan bahçeden, biz yetiştiriyoruz), gıda mühendisi bir kardeş ve kimya mühendisi olmasına rağmen 30 küsur yıldır gıda sektöründe çalışan bir babadan oluşan bir aileniz varsa çokbilmiş olmak kaçınılmaz oluyor galiba. :)
Tavuklarım olsa şimdi bebişin yumurtasını da getirirdim, etini de vallahi.
Bilgi sahibi olmak iyidir ne güzel:)
Teşekkürler herşey için:)))
Yorum Gönder