14 Ocak 2013 Pazartesi

Tavuk konusunda bir Doktor ile bir Veteriner'in soru ve cevapları


Üye olduğum gıda güvenliği e-posta zincirlerinden birine Dr. Gökhan Şentürk aşağıdaki sorular gönderilmiş, Grubun moderatörü Veteriner Gökhan Şimşek de yanıtlamış. Ben de sizlerle paylaşmak istedim. Sadece soru cevap haline getirip bir kaç imla düzeltmesi yaptım o kadar.

vesikalık vermiş mübarek:)

"- Tavuk yemlerinin içeriğinde GDO lu ürünler bulunuyor mu? Özellikle soya vs gibi ... GDO lu besinler ile beslenen tavuk yemek sağlıklı mıdır?

GDO'lu misir ve soya yemlerde bulunabilir ancak diger hayvanlarin veya insanlarin tukettigi yemlerden/gidalardan  farkli bir uygulama (kanatliya ozgu) benim bildigim mevcut degil. Kaldi ki gdo larin gida guvenligi yonunden sakincasiyla ilgili henuz yeterli kesinlesmis veri yok. Cevre ve ekosistem acisindan riskleri denirse tamamen katilirim, ama bu riskler tavuk yetistiriliciginin sorunu degil, yani bizlerin kulladigi misir veya soyadan farki urunler kanatli uretiminde  bildigim kadariyla kullanilmiyor..

- Tavuklar tüylerinden ilaçlı su ile mi ayıklanıyor?

Benim entegrelerde gordugum kadariyla tavuklarin tuyleri belli sicakliktaki hatlarda belli surelerde bekletilerek tuyleri yumusatiliyor.

- Bu ilaç dokuya nüfus etmiyor mu? Tavuğun tüyünü yolan ilaç insan için zararsız olabilir mi?

İnsanlar tuyu yolmuyor kaucuk aparatlarin oldugu hatlarda el degmeden bu islem yapiliyor.

- Yem ile beslenen ile doğal gıdalar ile beslenen tavuklar arasında besin değeri farklılıklarını gösteren çalışmalar var mı?

Insan sagligini olumsuz etkilme uzerine yeterince veri bildigim kadarıyla yok.

- Sizce antibiyotiklerin ve hormonların etki sonrası vücuttan atılma süresi sağlıklı ölçülebiliyor mu? Büyüme hormonu etkisinde şişirilen kas sizce hormon etkisi geçtikten sonra sağlıklı olabilir mi?

Farmakolojik etkili maddelerin vucuttan atilimi ile ilgili her antibiyotik turune gore veya hormana gore atilim sureleri farklidir diyebiliriz. Ornegin antibiyotik turu bilinmiyorsa 28 gun beklenir. Ancak bir cok tur 1-2 haftada vucuttan atilir,

Hormonlar icinde benzer sureler gecerlidir. Bu surelerden sonra vucutta kalinti kalsa bile mevzuatlarda belirtilen limitlerin altinda oldugu icin saglik acisindan sorun cikarmaz, var yok testleri hatali degerlendirmelere bu acidan neden olur. Tavuk sektorunun diger sektorlere gore daha bilincli bir sektor oldugunu, isletmelerin oldukca modern tasarladigini, bir cok asamada detayli kontrol edildigini soyleyebiliriz, dunyada nasilsa bizde de oyle uretim yapiliyor.

Yem sektorumde yem müdürlügü yapan arkadaslarima dondugumde (ozellikle kanatlida) hormon kullanimin hem yasak hem pratikte olmadigini iletiyorlar, bununla beraber hormon kullanimi kanatli sektorunde ekonomik de degil deniyor, belki bizlerdeki bu kaniya gecmis yillardaki hatali uygulamalardan, hayvanlarin hizli gelisimini hatali yorumlayarak kapiliyoruz.

Buna karsin kimi taramalarda tum hayvan turlerinde hormon ve antbiyotik kalintlarina ulasabiliyoruz, ama bu  durumlari vaka olarak ele almak gerekli, sektorun genel uygulamasi degili, her sektorde oldugu gibi isini dogru yapmayanlar olabilecektir.


Sonucla tum gida turlerini benzer sekikde buyutec altin aldigimizda benzer sorunlar tespit edebilirsiniz,

Caydan, kakaodan, balik etlerinden, baklagiller veya ballara kadar tum gidalarda dogal toksik maddeleri hepsinde tespit edebilirsiniz,
Ancak onemli olan belli limitlerin ustunde olmamasi, yoksa gida toksikolojisinde tukettigimiz her gida da toksik maddelerin var yok testleriyle degerlendirilmesi durumunda ortaya cikan sonuclari saglikli degerlendirmemiz mumkun olmayabilir,

Tavuk etlerindeki yapilan tartismalarin 45 gunlukken kesilmesi, pisme suresinin kisa olmasi gibi  noktalarin one cikarilarak gunah kecisi yapilmaya calisilmasi iddalarina katilan hic veteriner hekim kokenli akademisyen ben duymadim?

Ozellikle ucuz protein kaynagi olarak diyetimizde onemli yer tutan bu urunlere haksizlik yapildigina inaniyorum..

Tabi bunlar benim goruslerim.."

Bu yazışmada Veteriner Bey’in yanıtlamadığı ve sonra yanıtlayacağını söylediği bir soru var: “Tavukların iç organları kurutulup tekrar tavuklara yem olarak veriliyor mu?”. Demiş ki “Renderingle ilgili bu sorunuzu daha sonra donmek uzere birakiyorum.”

Ben de merak ediyorum bu sorunun cevabını.

6 yorum:

selinsecen.com dedi ki...

Tavuklara dair hiçbir sorunun cevabını merak etmiyorum ben artık. Sadece tecrübelerime güveniyorum. 50'ye yakın civcivi, 5'erli gruplar halinde bahçemde serbest bir şekilde büyütüp yıllarca yumurtalarını yemiş, yaşlanınca da etinden faydalanmış "içeriden" biri olarak şimdi marketlerden alınan tavuğu değil yemek, pişiremiyorum bile. İnanılmaz derecede kötü kokuyor. Eşim tavuk delisi. El mahkum bazen yapıyorum, geçenlerde içine doğradığım sebzeleri bile yiyemedim. Bahsettiğim koku onlara da sinmişti. Zavallı hayvanların etleri çürük gibi, görüntüleri gayet normal ama o koku... Hiçbir güç tavuk yediremez bana o kokuyu duyduktan sonra.

Veteriner de kendi söylediklerine kendisi inanmıyormuş gibi cevaplamış zaten soruları. :)

GM dedi ki...

Sevgili Bir Kadın siz tavuk endüstrisinde çalıştınız mı? Ben çalışmadım açıkçası, zaten et sektöründe gıda mühendislerinin değil veterinerlerin borusu öter.

selinsecen.com dedi ki...

Sevgili GM,

Ben Gıda Mühendisi de değilim zaten, sadece çokbilmişim. :)

GM dedi ki...

Ahahah çok tatlı bir "çok bilmiş" ama:)))

Sektörden sandım sizi içerdin diyince.

Eskiden biz de çok tavuk yerdik ama şimdi özellikle bebişten sonra azalttık. Bebişe de ne olur ne olmaz organik tavuk vermeye çalışıyorum zaten:))

selinsecen.com dedi ki...

Evde yiyecek ne varsa hepsini kendi yapan bir anne (malzemeler de organik bu arada, çoğu bağdan bahçeden, biz yetiştiriyoruz), gıda mühendisi bir kardeş ve kimya mühendisi olmasına rağmen 30 küsur yıldır gıda sektöründe çalışan bir babadan oluşan bir aileniz varsa çokbilmiş olmak kaçınılmaz oluyor galiba. :)

Tavuklarım olsa şimdi bebişin yumurtasını da getirirdim, etini de vallahi.

GM dedi ki...

Bilgi sahibi olmak iyidir ne güzel:)

Teşekkürler herşey için:)))