5 Kasım 2013 Salı

Fuar, içli köfte, acı sos, proteini arttırılmış makarna, yer elmalı makarna, pakçoy, çiğ süt, Jamie's Italian

Ufak ufak kafamdakileri boşaltayım yoksa patlıycam :

- Kitap Fuarına gitmeye korkuyorum. Bir sürü kitap yüklenicem ve okumaya fırsatım olmayacak diye. Refika'nın Mutfağında Pişen Kitapların ilki Bulgurun Halleri insanı mutlu eden bir kitap olmuş. Fotoğraflar, dizgi, tasarım süper. İçeriğe tabi ki henüz bakıp da bir tarif deneyemedim:((

- Bulgurdan gidelim, Ikea içli köfte satmaya başladı. Bir firmadan alıyor sanırım. Sonunda makinasını yapmayı becerdiler. Böylece ucuzlamış oldu el emeğinden çıkıp. Güzel bir şefin / ustanın elinden tabi yemek başka ama Ikeadaki de fiyatına göre hiç fena değil. Aşağıda dondurulmuş halini satıyorlar. Aldım ama pişirmeyi beceremedim. O kadar yağa yazık zaten. Git Ikea'ya 1.25e nefsini kandır gel eve ne alıyosun?

- Bir kardeş firma acı sos argesi istedi. Acı soslar koruyuculu olur genelde, plastik şişede olduklarından. Instagrama koyunca ilgi çekti, meğer acı sos sever ne çokmuş:) Koruyucusuz becerebilirsem siteye koyacağım. Bugün öğleden sonra denemesi var.

- Plastik ve koruyucu diyince. Eğer salça ya da zeytin gibi ürünleri plastik ambalajda alıyorsanız koruyucu içerdiğini etikete bakmadan da bilin istedim. Plastik ambalaj ısıl işleme gelmez, kaldıramaz ısıl işlemi. Bir de camdan çok daha ucuzdur. Bu yüzden firmalar plastik kullanmak istediklerinde ürüne mutlaka koruyucu eklerler. Bu illa sodyum benzoat filan olmak zorunda değil. Geçen bir zeytin aldım aciliyetten plastikte. Anam deli gibi tuzlu. Basmışlar tuzu basmışlar tuzu. Hemen salamurasını boşaltıp temiz su doldurdum, normale gelir umuduyla. Salçada filan tabi koruyucuyu ayırmak mümkün değil. Katkı maddesiz bir yaşam sürmek isteyenlere duyurulur. Plastikteki salçalara, zeytinlere dikkat, etiket okumaya devam.

- Jamie's Italian açılmış. Gitmek farz oldu tabi adamı kaç senedir izliyoruz. Mehmet Yahşi geçen Pazar Hürriyet'te anlatmış Zorlu'nun food court'unu, açılacakları filan. Jamie's Italian'da herşey organikmiş. Peh peh peh. Bu ülkede komple organik yemek üretimini bir Jamie becerdi sanırım. Kolay mı ayol herşeyi organik yapmak? Şu dilimize bir dikkat etsek. Organik ürün sertifikalı üründür. Ekolojik diyin bari.

- Eatly de gelecekmiş. Hadi bakalım bekliyoruz:)

- Ablamla güçleri birleştirdik. Onun eczanesinde ne diyolar ona hazırlama ilaç biçiminde verdiği bir zayıflama kaşesi vardı. Ben de denemeye başladım. Bir taraftan da yenilik ne ekleyebiliriz, formülü nasıl geliştirebiliriz derdindeyiz. Ama önce uzun uzunnn kendi üzerimizde deneyeceğiz. Hem makarna yiyip hem zayıflayıp kilomu koruyacağım inşallah yaleppim amin.

- Proteini arttırılmış makarna ile yer elmalı makarnayı ekledim siteye. Yeni ürünler bebeğim gibi be.)) Bir heyecanla üretimhanede koşturuyorum ki peheyyy, patron olmasam kesin patron kızar:))

- Arada kazalar olmuyor değil. Pakçoy almıştım lahanalı makarnama eklemek için. Haşladım, çok gerekliymiş gibi cam kavanoza koydum ve elimden düşürüp kırdım. Hayal oldu pakçoylu makarna bir sonraki İstanbul ziyaretime kadar:((

- Ülker de makarna pazarına girmiş. Esasında hemen aç-sıcak suya dök-ye-noodle pazarına girmişler. Dia'da hemen kasa kenarında gördüm aldım peynirli ve domatesliyi. Zaten iki çeşit. İrmikten eser yok (zaten bu yüzden biraz da noodle dedim.) Tabi ki katkı maddeleri çok. Paketi 1 TL ve 87 gramlık üründen hadi bilemedin belki bir kız çocuğunu doyuracak kadar malzeme çıkıyor. Peynirli daha güzel domatesliye göre. Hatta esasında domatesli olmamış:))

- Çiğ süt üzerine bir arkadaş mail attı. Ona verdiğim cevabı ekleyerek bitireyim. Daha gidecek üretimi kontrol edip Bakanlık'a gidicem.

"güzelim günaydın
çiğ sütü sormuşsun
ancak cevap verebiliyorum kusura bakma ama yoğunluk işte

çiğ süt her zaman risktir. aysundan mı alıyorsun sütü. onun hayvanları en azından sağlıklı

sen istatistikçisin beni anlarsın
%100 güvenli değildir çiğ süt. getirileri evet güzel ama riskiyle karşılaştırınca ben almamayı tercih ediyorum. bu kadar  riske girecegime pastorize süt ve organik yoğurt vb tuketiyorum evde. karar senin kısacası

son nokta : bir çiğ süt satışı kanunen yasaktır.

optum guzelim umarım yardımcı olabilmişimdir."

6 yorum:

şirin dedi ki...

bende sormuştum ve sizin tavsiyenizle oğluşuma günlük sütten peynir ve yoğurt yapıyorum ohhh içim rahat iyiki varsınız

GM dedi ki...

Aman efem ne demek ben sadece bilimsel araştırmalardan çıkan sonuçlar doğrultusunda yazıyorum. Oğluşa öpücükler:)

baharb dedi ki...

koruyucusuz zeytin var mi cidden? camda da hep katki maddesi oluyor benim baktiklarimda, en azindan sodyum benzoat vb?

GM dedi ki...

Sevgili Baharb,

Zeytin işinden uzak kaldım biraz. Organiklere bakabilirsiniz eğer en az katkılı olan derseniz. Onlarda zeytinin sertliğini koruması için bir miktar adını şimdi hatırlayamadığım bir bileşim vardı, bi de tuz ve sirke.

Adsız dedi ki...

merhaba marketlerdeki günlük sütlerle yogurt yapmak çiğ süt alip kaynatip yapmaktan daha mi saglikli dogrumu anladim. Birde saglikli diye surekli koy yapimi pekmez aldigim bir teyze var bu hmf olayini olcturebilecegimiz bir yer varmi yoksa kesin yenmemelimi. tesekkurler

GM dedi ki...

Sevgili Adsız evet doğru anlamışsınız.

HMF analizleri en son bıraktığımda 400-500 lira arasındaydı. Umarım ucuzlamıştır. Türbitak yapıyor diye biliyorum. En son yazdığım yazıyı okuyun ona göre kendiniz karar verin ltf:) http://benimgidamuhendisim.blogspot.com/2013/11/pekmez-ve-hmf-konusundaki-sorulara.html