Pazardan el kadar bir poşet bamyaya 1,5 lira verdim. İçini akıtmadan usulca tepelerini kesip limonlu suya atmak vakit alıcı. Öyle bir kilo filan yapılacak bir yemek değil bu; yemek değil zaten garnitür olur ancak. Beş sene olmuş evleneli; evlilik tarihi önemli değil de "çeyiz setinden" çıkan çelik tavayı bol yağda bir kızartma için kullanmadığım süreyi hesaplama derdindeyim. Öncesi de yok bu denemelerin "anne-baba" evinde. Bugüne kısmetmiş..
Bamyaları ayıklayıp kurutma bezine aldığımda 1 bardak kadar sıvı yağı çelik tavaya atmıştım bile. Ben kurulayıncaya kadar bamyayı yağ kızdı. Bir çay bardağı maden suyu ile bir yumurtayı az tuz ekleyerek çırpıp bamyaları içine attım. Ordan da hoop un havuzuna. Kızgın yağda hepsinin kızarması 5-10 dakika sürdü. Altın rengi alınca kağıt havlulu tabağa aldım. Fazla yağını kağıt havluya çektirmek iyi fikir ama çok güvenmemek lazım. Ortalama bir tabaktaki kağıt havlu ortalama 2 gram kadar yağ emiyor. Tavaya 200 gram koymuşum, 2 gram da ne:))
Valla midye değil bamya kızartması:) |
Ha bi de yağı atmadım lavaboya, koydum bir şişeye. Kızartma pek yer almasa da mutfağımda azıcık yağ bile atmam bi kilosu kaç ton suyu kirletiyor diye. Çok un kaldı yağda zaten tekrar da kullanılmaz. Bakalım bir kaç sene sonra bio-dizelcilere verecek kadar yağ toplanır herhal:)
3 yorum:
hayatımda ilk kez dün bamyanın kızartmasının yapıldığını duydum:)) bugün yine karşıma çıktı:))
http://pinkyfashionbeauty.blogspot.com/
hımmmm tesadüf mü acaba bamyanın bu çabası? keh keh:)))
Tarifini merak ederseniz buyrun
http://www.yemegintarifi.com/bamya-kizartmasi-tarifi/
Yorum Gönder