11 Ağustos 2012 Cumartesi

Yılda bir yapılacak lezzet - Bamya Kızartması

Kızartma iyi değildir tamam. Gerçi kızartılan sebzenin, etin besin değerlerinin diğer pişirme teknik ile hazırlananlara göre daha fazla olduğunu okumuştum bir hocanın makalesinde ama işi toplama vurunca kızartma iyi değildir. Ayda bir belki. Mümkünse bol zeytinyağında, hadi masraf etmeyelim dersek başka bir sıvı yağda. Şaşırtmak istediğiniz bir misafiriniz gelecekse, anneye "bak ben neler biliyorum" ispatı derdindeyseniz ya da ya da bamya yemeyenlerin inadı kırılsın istiyorsanız bamya kızartmasına buyrun:

Pazardan el kadar bir poşet bamyaya 1,5 lira verdim. İçini akıtmadan usulca tepelerini kesip limonlu suya atmak vakit alıcı. Öyle bir kilo filan yapılacak bir yemek değil bu; yemek değil zaten garnitür olur ancak. Beş sene olmuş evleneli; evlilik tarihi önemli değil de "çeyiz setinden" çıkan çelik tavayı bol yağda bir kızartma için kullanmadığım süreyi hesaplama derdindeyim. Öncesi de yok bu denemelerin "anne-baba" evinde. Bugüne kısmetmiş.. 

Bamyaları ayıklayıp kurutma bezine aldığımda 1 bardak kadar sıvı yağı çelik tavaya atmıştım bile. Ben kurulayıncaya kadar bamyayı yağ kızdı. Bir çay bardağı maden suyu ile bir yumurtayı az tuz ekleyerek çırpıp bamyaları içine attım. Ordan da hoop un havuzuna. Kızgın yağda hepsinin kızarması 5-10 dakika sürdü. Altın rengi alınca kağıt havlulu tabağa aldım. Fazla yağını kağıt havluya çektirmek iyi fikir ama çok güvenmemek lazım. Ortalama bir tabaktaki kağıt havlu ortalama 2 gram kadar yağ emiyor. Tavaya 200 gram koymuşum, 2 gram da ne:))


Valla midye değil bamya kızartması:)
Götürdüm bamya-sevmeze, "bamyanın tadını değiştirmeyi başarmışın helal" dedi. Kızartma tadı öyle baskın ki ancak büyüklerden birini ağzınıza atarsanız bamya tadı tatlı tatlı geliyor.  Ama kalori bombası bunlar. En iyisi sebze sever fit komşuma götüreyim dedim; üzerinden bi kaç tane daha çalıp götürdüm verdim... Pek sevindi akşam vakti bu hediyeye güzelim:) Süslemeden püslemeden mutfak masasının üzerinde çektiğim fotoğraf kaldı bana ama ne gam...

Ha bi de yağı atmadım lavaboya, koydum bir şişeye. Kızartma pek yer almasa da mutfağımda azıcık yağ bile atmam bi kilosu kaç ton suyu kirletiyor diye. Çok un kaldı yağda zaten tekrar da kullanılmaz. Bakalım bir kaç sene sonra bio-dizelcilere verecek kadar yağ toplanır herhal:)

3 yorum:

PINKY FASHION dedi ki...

hayatımda ilk kez dün bamyanın kızartmasının yapıldığını duydum:)) bugün yine karşıma çıktı:))

http://pinkyfashionbeauty.blogspot.com/

GM dedi ki...

hımmmm tesadüf mü acaba bamyanın bu çabası? keh keh:)))

Unknown dedi ki...

Tarifini merak ederseniz buyrun
http://www.yemegintarifi.com/bamya-kizartmasi-tarifi/