10 Aralık 2013 Salı

Işınlanmış gıdalar, çiğ süt analizi ve sirke üzerine

Koştur koştur koştur.

Her gün yazma disiplini oluşsa da bende onlar mektup burası başka. İş buraya yazmaya gelince bazen elim geride kalıyor işte.

Geçtiğimiz haftalarda yeni ürünler çıkardım, şekersiz marmelatlar hediye ettim, ilk Terra Madre'me katıldım filan filan filan:) Bu arada bir çok soru geliyor. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum.

Bir dost sirkesini doğal aldığını ama bir süre sonra üre kokusundan attığını, bunun olup olamayacağını sordu. Senelerce ben de sirke ürettim benim de başıma gelmedi. Aradım taradım neti böyle bir şikayet bulamadım. Üretici firma da çok şaşırmış. Ya ortada yalnış giden bir fermentasyon var ya da birisi çok kötü bir şaka yapmış. Başka açıklaması yok.

İnternet annelerinden bir dost ışınlanmış gıdalar hakkında fikri olan var mı diye sormuş. Benim de merakımı çekiyordu biri sorunca başlacım konu üzerine okumaya vakit buldukça. AB sadece baharat ve aromatik otlara, karışımlara izin veriyor ışınlamada. Biz de onların kuyruklarında olduğumuzdan biz de izin veriyoruz. Çok yıldızsal bir şirketin baharatlarında ışınlanmıştır ibaresi gördüm ben. Türkiye'de böyle bir yatırım yok bildiğim kadarıyla. Demek ki bu baharatlar yurtdışından geliyor. Araftayım şu anda. Felaket tellallarının tarafına gönlüm yok ama ışınlama teknolojisi de gıdadaki tüm mikrobiyolojik sorunların da çözümü değil. Okumalarım bitip de az çok durumu netleştirinceye kadar buraya bulduğum bağlantıları ekleyeyim: 

http://www.medicalnewstoday.com/releases/9620.phphttp://en.wikipedia.org/wiki/Food_irradiationhttp://www.epa.gov/rpdweb01/food-irradiation.htmlhttp://www.preventcancer.com/consumers/food/irradiation.htmhttp://www.mercola.com/article/irradiated/nuclear_lunch.htm

Geçen Facebook'tan bir arkadaşım bir blog yazısı gönderdi. Yine yine yine çiğ süt üzerine:)) http://www.dorikus.com/cig-sut-analiz/ Esasında eski bir yazı, benim blog dünyasında gezinmediğim zamanlardan:)) Tane tane anlatılmış, açıklanmış. Gıda üzerine uzman olmayan bir annenin merakla analiz yaptırmış olması ne güzel. Çiğ süt üzerine soru gelince ilk bu bağlantıyı gönderice hehehe

Böyleyken böyle dostlar. İyi olun!

3 yorum:

Unknown dedi ki...

TR'de İst ve Ankada'da 2 tane tesis var. Marketteki baharatların çoğu ışınlanıyor, üstlerinde ibareler var. İçinde değişen madde miktarı belli oranın altında ise ışınlanmıştır ibaresi basılması gerekmiyor.

Işınlanmış ürünleri içi ne olduğu belli olamyan moleküllerle dolu. Bunların güvenlik araştırması gerekmez denilmiş zamanında ve böyle gelmiş.

Ayrıca iddia edildiğinin aksine ışınlanma sonrasında üzerlerinde küf vs.oluşum ve aflotoksin ihtimali devam eder.

Adsız dedi ki...

Peki bir ev hanimi olarak isinlanmamis gida ve baharatlari nerden alabiliriz? Bu da bir çesit zehirleme yontemi bence gökyüzünden ve gdo hibrit tohumlular yetmezmis gibi.Birileri ulkemizin insanlarini ve gidalarimizi hatta havamizi bile yok etmeye ant icmis gibi.Ne yapmaliyiz işinsiz gida ve baharatlar hakkinda?

GM dedi ki...

Sevgili Unknown,

Sorular bana da gelmeye devam ediyor. Biraz abartıldığını düşünüyorum. İstanbul'daki bir sterilizasyoncu firmayı biliyordum ama demek bakmak lazım. %100 küf vbden kurtulacak dozun ne olduğuna ve verilenin ne olduğuna bakmak lazım. Bunun dışında hangi yöntem de %100 garantisi veriyor ki ayrıca. Oranlar hep %98-99.

Sevgili Adsız,

Baharat aldığınız yerlere sorabilrisiniz. Ama tabi aktar bilmez, firmaya soracaksınız. Bütün büyük firmalar ışınlattırıyor.

Sevgiler