11 Aralık 2014 Perşembe

Zeytinyağını her yemeğe, tatlıya, keke, pilava kullanalım mı?

Bu gece cevapladığım bir epostayı paylaşıyorum dostlar:

"Merhaba Tuğba Hn.,

Benim size danışmak istediğim konu zeytinyağı...Yaklaşık 2 yıldır yemeklerimi kendim yapıyorum  ve tümünde sızma zeytinyağı kullanıyorum.Balığın kızartılması,soğanın kavrulması,kekte kullanılmasının bir sakıncası var mı?Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?TesekkürlerXXX"

"XXX Hanım merhaba,

İlginiz için teşekkürler. Benim makarnalutfen.com u başlatmadan önceki çalışma alanım zeytinyağı idi (sonra organikle de birleştirdim, güzel oldu) O dönemde de hala da zeytinyağcı hocalarımızın büyüklerimizin söylediği tüm yemekleri zeytinyağı ile yapabileceğimiz yönündedir. Bence çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Tek dikkat edilecek konu özellikle kızartmalarda yağın yanmasını önlemek. Bu sadece zeytinyağına has bir şey değil zaten. Her türlü yağ için geçerli. Bir yağ çok ısındıysa artık duman çıkartmaya başladıysa zararlı bileşiklerde içinde oluşmaya başlamış demektir. Bu yüzden tüm yağlarda bu konuya dikkat etmek gerekir.
Zeytinyağlılarda da önce yemeği az zeytinyağı ile pişirip sonra soğuduktan sonra sızma zeytinyağı eklemek yani yemekteki yağın çoğunun pişmeden tüketmiş olmak daha akılcı çünkü sızma zeytinyağı ısıl işlem görmeden çok daha sağlıklı. Ama tabi yağ yağdır hepsinin gramı 9 kCal:))
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler,
Tuğba"

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Tuğba Hanım,

Mısırözü ve ayçiçek yağı hakkındaki fikirlerinizi de alabilir miyiz? (Kızartmalar konusunda, her türlü yağı yakmamak gerektiğini biliyoruz)
Mısır ve ayçiçek yağının artık GDO'lu olduğu söyleniyor ve kullanmamaya başladık artık. Duyumlarımız doğru mudur?

Teşekkür ederim.

GM dedi ki...

Sevgili Adsız geç cevap için özürler. Ben mısırı sadece haşlanmış ve bazen de patlamış halde seven biri olarak yağına pek sıcak bakamamamışımdır. Ayçiçek de ucuzluğu ile malum milletimizin gönlünü kazanmış bir yağ. İkisi de rafine olduğu için baya bir işlemden geçtiğini belirtmem lazım. Yine de maliyet önemli bir parametre. Eğer mümkünse her şeye her yemeğe hatta kızartmaya bile zeytinyağı diyenlerdenim benim. Litresi 8 TLye olan sızmalar da var artık ki bu ayçiçekten çok da uzak bir rakam değil maliyet olarak. İşe sadece GDO olarak bakmak değil de genel olarak doğaya en fazla hangisinin katkıda bulunduğuna bakmak da bize zeytin ve zeytinyağını işaret edecek. Fındık yağı da bir alternatif ama o da rafinasyona giriyor. Soğuk sıkım bitki ve tohum yağlarını da ara ara almakta hem beslenme açısından hem de küçük üreticiyi destekleme açısından önemlidir düşüncesindeyim. Sektörde yeni yeni organik ayçiçek yağı da bulunuyor. Soğuk sıkım ayçiçek yağı kadar tadı kuvvetli değil ama kimyasal rafinasyondan geçmediği kesin. Ben arada ondan da alıyorum. Sıralama yapmak gerekirse: 1- Zeytinyağı 2- Zeytinyağı 3- Zeytinyağı 4-Zeytinyağı 5-Tereyağı / soğuk sıkım fındık / organik ayçiçek

Naçizane düşüncelerimdir. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Estağfirullah, geç değil.

Tekrardan çok teşekkür ederim, sağ olun.

neslice tarifler dedi ki...

Zeytinyağlı yemekleri yaparken eğer soğanı kavuracaksanız yağla değil de su ile kavurmanız naçizane tavsiyem. Yemek piştikten sonra zeytinyağını eklemek yemeği hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli yapıyor.

GM dedi ki...

Teşekkürler Neslice Tarifler güzel bir fikir:)) Ellerinize sağlık:)