3 Temmuz 2012 Salı

Sebzenin Hangi Hali : Taze? Dondurulmuş? Konserve?


Sebzelerin yüksek lif, vitamin ve antioksidan kaynağı olmaları nedeniyle sağlıklı bir beslenme düzeninde en fazla porsiyon sayısına sahip olması gerektiği sağlık uzmanlarının üstüne basa basa söylediği bir konu. Peki şu zaman kısıtlığımızda hangi şeklini tercih edersek daha fazla faydalanırız sebzelerden?
Doldurulmuş sebzelerYapılan araştırmalar taze sebzelerin vitamin ve antioksidan açısından dondurulmuş ve konserve sebzelere göre daha iyi durumda olduğunu gösteriyor. Önemli olan tazeliğinden emin olarak sebzeyi satın almanız ve  buzdolabında en fazla bir hafta bekletmeniz. Bu süre sonrasında yararlı değerleri düşüyor sebzelerin.
Taze sebzelere en yakın alternatif dondurulmuş sebzeler; vitamin değerleri tazelere göre daha düşük. Fakat Türkiye’de bulunabilecek dondurulmuş sebzelerin çoğunlukla çiğ tüketilmediğini ve pişirildiğini göz önüne alırsak taze ya da değil soframıza gelen sebze yemeğinin günlük C vitamini ihtiyacımızı birincil olarak zaten karşılamadığını ayırt edebiliriz. Antioksidan seviyelerinin taze sebzelere göre daha düşük olması dondurulmuş sebzelerin en büyük eksisi. Yine de dondurulmuş sebzeler yıkanmış, temizlenmiş, kesilmiş, ayıklanmış oldukları için pakette direkt tencereye girerek zaman kazandırıyorlar. Bir de tabi bütün dondurulmuş sebzeler kendi hasat zamanlarında hızla toplanıp donduruldukları için turfanda sebzelere nispeten tercih edilebilirler.  
Konserveler ise dondurulmuş sebzelerden daha düşük vitamin ve antioksidan seviyelerine sahip. Özel bir saklama ortamı gerektirmeden senelerce dayanabilen konserveler ise vitamin ve antioksidan kaynağı olmaktan çok kolay depolandıkları, zaman kazandırdıkları ya da yemek sunumlarını güzelleştirdikleri için tercih edilebilirler.
Kısacası sebzeler çoğunlukla taze, gerekli durumlarda da dondurulmuş ya da konserve olarak tüketilmeli. Kimi zaman da beraber. Örneğin dondurulmuş ıspanaktan zeytinyağlı bir ıspanak yemeği yanına köfte ve taze soğanlı bir konserve kuru fasulyeden piyaz hem besin değeri açısından dengeli bir menü hem de oldukça kolay ve hızlı.
Satın alıp saklama tercihi ne olursa olsun sebzeleri sofralardan eksik etmemeniz dileğiyle.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

kendi hazırladığımız konserveler için de geçerli mi bu söylediğiniz?

GM dedi ki...

bilimsel açıdan hayır bu yazıda bahsedilenler endüstriyel konserveler çünkü ben sizin evde hazırladığınız konservelerin ne kadar kaynatıldığını, öncesinde hangi işlemlerden geçtiğini filan filan bilemem. örneğin domatesi saatlerce açık havada kaynattıysanız ortalama bir domates sosundan ve hatta domates salçasından daha düşük besin içeriğine sahip olacaktır büyük büyük ihtimalle. tad başka bir konu ona burada girmiyorum. gıda güvenliği açısından da daha fazla risk alıyorsunuz tabi ev tipi konserve ile.) umarım yardımcı olabilmişimdir:)

Adsız dedi ki...

ev yapımı konserve mi(yaklaşık yarım saat kaynamış) yoksa dondurulmuş besinlerin mi besin değeri yüksek. ev yapımı konservelerde ise 20-30 dk kaynatıp kavanozlamak mı yoksa çiğden kavonoza koyup kaynatmak mı 1 saat daha sağlıklı lütfen cevap

Adsız dedi ki...

merhabalar ev yapımı konserve mi (30 dk kaynatılmış)yoksa çiğden dondurmak mı daha sağlıklı

GM dedi ki...

dondurulmuş besinler daha yüksek besin değerine sahipler ama onları da sonra pişirdikten sonra tüketeceksiniz. bu son pişirme de önemli.

domatesi pişirip kavanozlamak ile kavanozlayıp pastörize etmek arasında çok anlamlı bir besin değeri farkı olabileceğini düşünmüyorum. bilimsel olarak bakmak gerekir bir çalışma var mı diye

geç cevap için özürler. ancak blogla ilgilenebiliyorum.

sevgiler