27 Haziran 2012 Çarşamba

Selanik Gevreği - Enerjisi Azaltılmış (Nam-ı Diğer Light)

Tijen Hanım sayesinde keşfettiğim Işıl Hanım'ın blogu çoook uzun süredir yayındaymış. İlk gördüğüm Selanik Gevreği tarifini hem buralarda bulamadığımdan hem de tam buğdayla tadı nasıl olacak diye merak ettiğimden hemen denedim.  
ilk defa bir fotoğrafımı beğeniyorum blogcum:)
Tarife baya bi sadık kalarak bi yaptım, işe getirdim. Pek beğenildi, isteyen oldu hatta :) "Yaparım ama bak bunun kalorisini düşürücem ben" dedim . Ona da tamam dediler:)) Ben de aşağıdaki malzemeleri bir güzel karıştırıp yağlı kağıt üstünde iki rulo haline getirdim, saldım 180°C'lik fırına:


- 3 bardak tam buğday unu
- Yarım bardak kuru üzüm (bundan başka şekerleme kullanmadım)
- Yarım bardak sofra şekeri (kahverengi şeker bitmiş ama kalorileri aynı)
- 1 bardak kuruyemiş (karışık kuruyemiş aldım, döverek küçülttüm)
- 3'ü içine biri üstüne sürülmelik 4 yumurta
- 50 gram tereyağı
- 1 paket kabartma tozu (isteyen karbonat kullansın...)
- 1 paket şekerli vanilin (vanilya aromasını nerden bulacağım yahu diyenlere:)
- 20 adet tatlandırıcı (Dia'dan aldığım çayıma kahveme attığım tatlandırıcı. Benim damak zevkime göre iki tanesi 3 küp şekere denk geliyor)
- 1 çay bardağı sıcak su (tatlandırıcıları eritmek için)
- 1 çay kaşığı kadar tuz


Çok detaylı uğraşmadım yaparken, hepsini attım kaseye karıştırdım. Ruloların üstüne yumurta sürdüm ama şeker sürmedim. Sanırım dil ilk değdiğinde şekere denk gelsin diye üste şeker sürülüyor. İsteyen sürsün bir yemek kaşığı kadar şeker:)


mutfak ışığında bu kadar oluyo foto işi:(
25-30 dakika pişirdim çıkardım; soğudu biraz. İyice ince kesersem dağılır diye bir parmaktan biraz kalın 20 dilim kestim. Izgara tepsisine koydum 150°C'de bi 20 dakika kadar daha kuruttum.


Takdir edersiniz ki pastane gevreklerine ve sanırım Işıl Hanım'ınkilere göre tok, yoğun ve tabi kuru oldu. Sıcak bir içecekle yenmesi neredeyse şart:)) Kalın bir dilim yaklaşık 50 gram tartıyor. Bu miktar yaklaşık 250 kalorilik 3 adet pastane gevreğine denk. Bir tane 50 gramlık benim gevrek ise 176 kalori. Pastane işinden yaklaşık % 29 daha az kalorili ve tabi daha çok lif ve daha az şeker içeriği ile daha sağlıklı. Bir ara öğün için mükemmel seçim. Rejimdekiler için bile.))) 


Işıl Hanım'ın tarifi de pastane işine göre daha az kalorili. Ben sadece kuruyemiş ile şeker miktarını azalttım. Bir bardak yaklaşık 100 gram dövülmemiş kuruyemiş alıyor ve sıkı durun kalorisini söylüyorum: 600 kCal. Bu değer bir yetişkinin yaklaşık bir öğün değeri. Şekerin bir bardağı da 200 gram ve o da 768 kCal. İşbu sebepten tatlandırıcı kullandım. 


Tatlandırıcılar üzerine bir ara yazacağım söz. 


Tereyağı yerine sıvı yağ tat olarak nasıl olur bilmiyorum ama kalori konusunda çok çok hassas iseniz enerjisi azaltılmış margarin var piyasada onu kullanın. Yaklaşık 180 kCal daha düşürürsünüz.   
hey yavrum be fotoya bak:)))
Neden sadece tatlandırıcı kullanmadın diye soranlar olabilir. Bu damak tadı ile alakalı. Şeker tatlılık verirken aynı zamanda da doygunluk hissi verir. Benim kullandığım tatlandırıcı minik hap biçiminde. 100 gram şeker yerine 20 tane yani yaklaşık 1 gram tatlandırıcı kullandım. Orjinal tarifte 200 gram şeker var. Tüm şekeri çıkarıp yerine tatlandırıcı koysam aradaki 198 gram kuru maddeyi neyle tamamlayacağım, onun verdiği doygunluk, ağızda erime hissini ne verecek? Haa marketlerde daha pahalıya satılan ve kullanım oranı şekerle bire bir olan tatlandırıcılar da var. İsteyen komple onlardan kullansın:)


Türk Gıda Kodeksi "light" kelimesini kullanmaz doğal olarak. Der ki "bir gıdanın enerjisi azaltılmış olarak kabul edilmesi için en az %25'lik düşüş olması gerekir". Eh Kodeks'cim %33 düşürdüm benim gevrekler en bi enerjisi azaltılmış:))

2 yorum:

Unknown dedi ki...

ben neden sadece tatlandırıcı kullanmadınız sorusu yerine, neden tatlandırıcı kullandınız diye sormak istiyorum. üzerine çok konuşuldu, esas en zararlı şeker onlar denildi, o yüzden...

GM dedi ki...

tatlandırıcılar üzerine yazıcam diyip de yaz(a)madığımın resmidir bu:))

hipoglisemik ve kilo sorunu olan biri olarak şeker tüketimim az olmalı. hala çayı da şekersiz içmeyi beceremedim. ayrıca tatlandırıcıların o kadar da ivrenç olduklarını düşünmüyorum:)) benimki basit bir hesap esasında. kilodan ve hipoglisemiden kaynaklanan şeker ve yandaş hastalıklarla mı uğraşayım yoksa iki üç günde bir tatlandırıcı mı tüketeyim. bu tarif de acaba olur mu tarifiydi.neyazık ki bir kere daha belki yapmışımdır belki yapmamışımdır.

geçen şeker pancarı aldım bir köyden. dün akşam şekerini çıkardım. bir nefesim yettiğinde marmelat deneyeceğim bakalım nasıl olacak.

kısacası tatlandırıcıların öcü olmadığını ama illa da onların kulu kölesi olmak zorunda olmadığımızı düşünüyorum. yaşasın doğal (ve az) şekerli tatlılar:)))