31 Temmuz 2012 Salı

İstek, amaç, etik ve duruş.. Yazılarım üzerine bi kaç kelam.

Dün biliyorsunuz Ülker'in bir ürünü hakkındaki inceleme yazımı yayınladım. Çok sevdiğim bir dostum "Bırak alma şu adamların ürünlerini.." diyince bloga daha da fazla yazı koymadan çalışma ve yazma tarzım hakkında iki kelam edeyim dedim.


Bundan 3 sene önce bir site açtım. Bu blog içeriği ile aynı - hatta adı bile aynı - ama çok çok daha resmi bir dille gıdalar üzerine yazdım. Herkes önce blog açar sonra siteye döner ama benimki tersi oldu:) İçerik çok dolu olsa da insanlar muhtemelen yazılarımı dönem ödevi dilinde yazdığımı hissettiler, uzun yazılarımı okumaktan sıkıldılar. Esasında ben de "dönem ödevleri" yazmaktan sıkıldım. Bilgi açısından güncelleme hariç hiç bi değişikliğe uğratmadan eski yazılarımı bazen kısaltarak ya da bölerek burada yayınlıyorum. Ama sıfırdan yazdığım tüm yazılarda sade bir dil, anlaşılması kolay, kafada soru işareti bırakmayacak cümleler kurmaya çalışıyorum ve emin olun bu çok da kolay olmuyor. Dolly Parton'ın zamanında ucuz görünüyorsunuz diyenlere cevabı beni güldürmüştür : "You'd be suprised how much it costs to look this cheap. (Böyle ucuz görünmenin ne kadar pahalıya patladığını bilseniz şaşırırsınız.)" Benimki de aynı hesap:))


Bu blogda ticari bir çıkar gözetmeden isteyen herkese gıdalar hakkında bilgi sunmayı istiyorum. İdeoloji, inanç ya da aklıma gelmeyen ayrımları göz önüne almadan her insanın dili, dini, ırkı, seçimleri ne olursa olsun mutlaka hakkında doğru bilgilere sahip olması gereken beslenme, sağlık, iyi gıda ve gıda güvenliği gibi konularda yazma hedefindeyim. Bu yüzden bir markete gördüğüm yeni çıkan bir ürünü, firmasının ticari bağlantılarından, duruşundan, ideolojik simgelerle bağından vesaire vesaire bağımsız bir şekilde bütçem elverdiğince alıp inceleyip, deneyip sizinle paylaşma isteğindeyim. Bu aynı zamanda medyada gördüğüm bir haber, bir açıklama, bir yazı ya da ortalıklarda saçma sapan dolaşan asılsız, imzasız şehir efsaneleri için de geçerli. Kimsenin kişiliğine laf etmek, ticaretine çomak sokmak derdinde değilim. Amacım benim sahip olduğum bilgi ve tecrübeyi etik kurallar ve kanunlar çerçevesinde bilgi sahibi olmak isteyenlerle paylaşmak. Çünkü bilgi paylaştıkça çoğalır. 


Buradaki yazılar sadece ve sadece yazarların kişisel görüşleridir. Henüz sadece ben varım ama ileride ne olur bilinmez.) Burası bir blog olmasının sebebi rahat rahat yazmak istememdir ama bu kişisel inançlarımın, politik görüşümün ve / veya eğilimlerimin profesyonel yorumlarımı etkileyeceği anlamına gelmiyor. Önümüzdeki günlerde kendi gıda markamı piyasaya süreceğim. Hem eleştirmek hem üretmek bıçak sırtında takılmamı gerektirecek ve ben bunu başaracağımı düşünüyorum. İleride "vay efem milletin ürününe laf söylüyo ama kendininkine toz kondurmuyo" denmesini hiçççç istemem!! Kısacası bir "yamuğumu" görürseniz yazın, mesaj atın, paylaşın, tartışalım konuşalım ve uzlaşamasak bile birbirimizi anlayalım.

6 yorum:

şirin dedi ki...

ben yazılarınızı çok beğeniyorum bazen anlamadığım kısımlar olabilir diyorum e sonuçta gıda mühendisi olmadığıma göre sıkıntı yok :)))

GM dedi ki...

aaa ama ama ama... anlaşılmayan bişi mi oldu şimdiye kadar:((

şirin dedi ki...

yok anlaşılmama değil bazen bilmediğim kavramlar oluyor mesala trans gibi

GM dedi ki...

hımm anladım. trans yağ basında da ürünlerin üzerinde de bu şekliyle geçiyor. yani esasında öğrenilecek yeni bişi. biraz zaman verin, farkındalığınız zaten artmış durumda, algıları açık tutun; tam güç ileri:)))

Blogger Bolat dedi ki...

Bence çok yerinde ve harika bir şey yapıyorsunuz, tebrik ederim. Minnettar kalırız bu güzel hizmet için.

GM dedi ki...

Bolat Bey, teşekkür ederim ve siz de çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Takipteyim:)))