29 Haziran 2012 Cuma

Yağsız süt gereksizce pahalıdır...

Sütün insan sağlığındaki yeri tartışılıyor biliyorum ama ben oraya gir(e)meyeceğim şimdi. Yağsız sütün bu kadar pahalı olmasına kafayı taktım nitekim.


Süt firmaları çok çeşitli yerden süt alır ve doğal olarak bir gün gelen sütün yağ oranı ile diğer gün gelenin ki farklıdır. Ama firmanın hem zarar etmemesi hem kar etmesi hem de her seferinde aynı standartta ürünü satabilmesi için bu sütün yağ oranı standart hale getirilir. Yani yağı az süt geldiyse süt yağı katılır, çok geldiyse fazla yağı alınır.


Yağsız ya da %50li yağlı süt nasıl üretilir? Yine aynı şekilde sütün yağı tamamen ya da %50 alınır. Öyle çok ekstra bir iş değildir bu. Nitekim süt daha fabrikaya geldiğinde yapılan yağ dengeleme işinin biraz daha uzun halidir. 


Peki bu süt yağı ile ne yapılır? Tereyağı, kaymak, süt kreması vb. 


E peki bu yağsız sütler neden daha pahalı? Tamaaameeeennn yağsız (light) ürünlerin pazarlama duruşundan bence. Çünkü firma hem yağı sütten alıp  başka ürün yapıp değerlendiriyor hem ürünü işledim diye bana  pahalıya satıyor. İyi be...


Yurtdışında durum ne bir markete girip hiç incelemedim ama farklı olmayacağını düşünüyorum... Daha sağlıklı beslenmek isteyen bizler dünya çapında öpülüyoruz sanırım yani..

5 yorum:

söz milletin dedi ki...

ayrıca bu yağsız sütlerin birde suyu azaltılmışları çıkarsa daha iyi olacak , hatta protein tozlarına sporcu desteği ürünlere çok para vermekten kurtulacaklar. Yağı ve suyunun yarısı alınmış bir kiloluk sütte 20 TL ye gelen protein tozlarına eşit protein oluyor hesaplayınca.

GM dedi ki...

Condensed milk vardır ecnebilerde. Suyunu ne kadar uçuruyorlar bilemiyorum ama koyulaştırılmış süt demek. Talebinizi iletin süt firmalarına. Ancak büyüklerden biri altından kalkabilir tabi makinasının filan sanırım. Yalnız 20 liranın çok çok altında bişi beklemeyin bence fiyat olarak:))

Unknown dedi ki...

Yunanistan'da yasiyorum. Burada yagli ve yagsiz sutun fiyatı aynı her hangi bir fark yok. Condensed milk de keza. Tam yaglisi ve yagsizi ayni fiyat. Kucuk bir cam sisesi ( 250 ml) 0.80 euro. Markası da Yunanistan genelinde ulusal ve cok bilinen bir marka. NouNou.

GM dedi ki...

Hah Dilara Hn yazmış işte. Yunanistan'daki üreticiler tüketiciyi ööpmüyorlarmış.

Unknown dedi ki...

:)) yok opmuyorlar.. Yunanistan'da sut ve sut urunleri endustrisi gercekten iyi durumda. Yunanistan'i komple AB opuyor o ayri ama :))