6 Ocak 2014 Pazartesi

Çin Tarçını vs Ceylon Tarçını. Birini çocuklara yedirmeyin yazısı

Alternatif Anne'nin kurucularından canım Gülüş Türkmen'le iyi anlaşırız, gıda konusunda bir soru kafasına takıldı mı direkt açar sorar, yazar. Cmt sabahı Çin Tarçın'ın içindeki kumarin maddesinin çocuklarda sorun çıkardığına dair bir yazı yollamış. Yorumumu almak istemiş. 

Bizim okulda tek tek baharatları, gıdaları vb görmedk. Aynen hiç bir makina fakültesinde her türlü motor, aksam, sistemi göstermedikleri gibi. Ama iyi araştırmayı ve eleştirel düşünmeyi öğrettiler ki zaten mühendislik eğitimin ve hatta pozitifi bilim eğitiminin temelinde bu yatar. Neyse uzatmıyım. Bu konuyu bilmiyordum. Yalan yok bende. Hemen açtım, okudum yazıyı. Oranlar filan verilmiş güzel bir yazı ama tabi ki kontrol etmek lazım. Hem İngilizce hem Türkçe farklı anahtar kelimeler ile aradım, blog yazısındaki bilgilerin temelde doğru olduğunu teyid edip geri döndüm Gülüş'e.

Olay şu : Dünya'da üretilen 4 çeşit tarçın var. Bir çeşit ağaç kabuğu tarçın. Çin Tarçınında bulunan kumarin maddesi kanserojen olarak kabul edilmiş ve günlük kullanımda kişilerin kilo başına belirli bir dozu geçmemesi ve özellikle vücüt ağırlığı düşük çocuklar tarafından günde 1 çay kaşığından daha fazla Çin Tarçınının tüketilmemesi tavsiye edilmiş. 

Kim diyor bunu? 

Avrupa Birliği ve ABD. 

Peki diğer tarçınlar ne durumda? 

Sadece Ceylon Tarçınında kumarin iz miktarda bulunuyor yani çocuklar ve büyükler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. 

Çin Tarçını daha ucuz olduğu ve daha hoş gözüktüğü için Türkiye'de genelde kullanılan tarçın Çin Tarçını. Evdeki, üretimdeki tüm toz tarçınlarıma baktım ne yazık ki hepsi Türk Malı yazıyor (Mantık o ya burda paketlenince bizim malımız oluyor tey Allahım). Toz olanlara emin olamam karışım olabilir. Çubuklar vardı onlar da bariz Çin Tarçını. Hepsini attım. Şimdiye kadar tüm üretimlerimde toz tarçın kullanmış olduğumdan hemen korkup hesap yaptım. Hem Şekersiz Kurabiye'de hem Şekersiz Elma kullandığım tarçın miktarı şükürler olsun ki tehlikeli miktarın %1'inden az kalıyor. Yine de bu ürünlerimin satışı durduruyorum. Danışmanlık verdiğim Köysel'in Elmalı Yeşil Ceviz Ezmesini de bu kış için satıştan kaldırıyorum. Dediğim gibi bu ürünlerde çok az miktarda da olsa Çin Tarçını var. Hepinizin ne kadar aldığını biliyorum esasında kimse yüklü sipariş geçmedi bu ürünlerden, korkmayın hiç birimizin miniği yüksek miktarda kumarine maruz kalmadi. Elinizdeki ürünleri atmayın, ebeveynler son derece rahatlıkla tüketebilir. 

Hemen Ceylon Tarçını araştırmaya başladım. Ortanca Ablam Eczacı biliyorsunuz. Hemen aradım tıbbi çaylarda kullandığı tarçını kontrol etmesini istedim. Şükür Ceylon Tarçını kullanıyormuş. O da beni sıkıştırıyor şimdi güzel bir Ceylon Tarçını bulmam için. Bu arada bu Perşembe İstanbul Expo Center Yeşilköy'de başlayacak olan Exponatura Organik Fuarında onunla ve tıbbi çaylarla ilgili bir süprizimiz olcek size:))) 

Bunlar benim önlemlerim. Sizin yapacağınız evdeki tarçını kontrol etmek ve eğer Çin Tarçını ise kontrollü kullanmak. En altta bilgiler var. 

Haftanın başında hemen böyle felaket haberi gibi bir yazı yazmak istemezdim ama sizi uyarmak ve kendi ürünlerimi korumak benim görevim. Her zaman söylerim: Kendi çocuğumun boğazından geçmesine izin vermediğim bir şeyi üretmeyeceğim.

İyi haftalar,

Tuğba

Tarçın bağlantıları:
http://en.wikipedia.org/wiki/Coumarin
http://xlargeaile.blogspot.com/2013/02/anne-olarak-tarcn-hakknda-bilmen.html
http://seasonalitybylogovida.blogspot.com/2011/07/if-only-one-cinnamon-is-true-are-all.html

9 yorum:

yemekyolculugu dedi ki...

Merhabalar, bu tarçın meselesi aylar önce benim de aklıma takıldı. Kendimce küçük bir market araştırması yaptım ve bizde satılan tarçınlarda tür belirtilmediğini gördüm. Çubuk tarçınlar zaten kasia gibi görünüyor. Tarçına dikkat etmeye devam:) Yazının linkini gönderiyorum. Sevgiler:))
http://www.yemekyolculugu.net/2013/01/tarcn-hakknda-bilmemiz-gerekenler.html

Unknown dedi ki...

öncelikle araştırmanız için çok teşekkür ediyorum. Malesef ben diyet uğruna çaylarda bu çin tarçınını kullanıyorum.dün mısır çarşısında ceylon tarçını aradım fakat bulamadım:( nasıl temin edebiliriz yada siz bulabiliyor musunuz? sormak istedim.

sevgi dedi ki...

Merhaba, Sağlıklı beslenmeye takılmış biri olarak blog'una rast gelmek büyük bir nimet oldu benim için:)) kafama takılan birçok soruya yanıt bulmak şahane! Harika bir iş çıkarmışsınız, tebrikler...

Adsız dedi ki...

Ceylon tarçını bulursanız bize de haber verir misniz? kabuk tarçını çayda-ıhlamurda çok kullanıyorum zira.. bir de akşamları yoğurda tarçın ekip yiyorum chromium picolinate olsun diye...:((

GM dedi ki...

Dostlar ancak yayınlayıp yanıt yazıyorum.

Bir dostumun uyarısı üzerine Bağdat Baharat'a baktım. Ambalajının üzerinde SriLanka tarçını yazıyor ama yarın bir de firma ile görüşeceğim. Bakalım inşallah çözücez bu durumu:))

Adsız dedi ki...

Tarcinla ilgili son durum nedir? Nereden guvenli bir sekilde temin edebilirim?

GM dedi ki...

Sevgili Adsız, Bağdat Baharattaki Srilanka tarçınıymış ama belge vermediler bana. Göktürk Baharat'tan buldum. Onun ürünlerini de Metro Gross Marketlerde bulabilirsiniz. Ben de siteme ekledim. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Çin tarçını ince yaprak şeklindedir rulo halinde olmaz dışı bildiğiniz ağaç kabuğuna benze içi ise kırmızıya çalan koyu kahve rengişndedir.Kokusu ve aroması daha yüksektir.Rulo halinde olanların bir çoğu Endonezyadan gelir en kaliteli tarçında Endonezya tarçınıdır.

GG dedi ki...

Bu kaynakta endonezya tarçının coumarin içeriğinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. İlk yayın çıktında ve alman sağlık bakanlığı günlük tarçın kullanımını limitlediği sıralarda ben de organik kimya ve bitkisel formülasyonlar ile farmakolojik ilaçların yapılarını merak ediyor ve araştırıyordum. Konsantrasyon artırıcı bir karışımda kan şekerini düşürücü ve sabitleyici olarak tarçını ilave etmiştim. Denk geldi araştırdım biraz. Vazgeçmiştim kullanmaktan şu anda günde bir çay kaşığını geçmeyecek kadar yogic çaylarda kullanıyorum kendim tüketmek için. Ancak endonezya tarçını ise işler çok değişir. Biraz didikleyelim şu işi. Olmadı bizim sağlık bakanlığından biri rica etsin.

http://cinnamonvogue.com/Types_of_Cinnamon_1.html