4 Temmuz 2014 Cuma

Şarküteri ürünleri illa pişirilerek mi tüketilmeli?

"Merhaba,

Salam, sucuk, sosis ve pastırma pişirilmeden de tüketilebilir mi?

Ben sadece salamı çiğ tüketirim, diğerlerinin pişirilmeleri gerektiğini düşünüyorum ancak çevremde diğer şarküteri ürünlerini de çiğ tüketen arkadaşlar var.

Hangisi doğrudur?

Teşekkür ederim."

Bu mail dün geldi bir takipçimden. Aşağıdaki cevabı buraya da alayım dedim. Benim önemsediğim bir konu. Ne zamandır buralara bakamadım ama bu vesile olsun:)))

...Hanım günaydın,

Salam, sosis ve sucuk bir nevi pişirmeye tabi tutulurlar. Mikroorganizma gelişimi olmasın diye 70°C civarı fırınlarda sıcak hava ile muamele edilirler. Bu sadece sucukta bana yeterli gelmiyor. Yapı itibariyle salam ve sosiste zaten ara ki et bulasın, bolca katkıdır. Bu illa ki kimyasal anlamında değil bolca nişasta vb dolgu malzemesi vardır (Hiç kimyasalsız organik sosis ve salam üretimi de var Türkiye'de. Sosisi tattım biraz sert kalıyor ama hani güzel bir alternatif olarak düşünüyorum ille de salam sosis diye tutturacak çocukların ailelerini kurtarmak için). 

Kısacası sosis ve salamı pişirmeden de yiyebilirsiniz de sucukta daha fazla et bulunduğu için ben genelde pişirmeyi tercih ederim. Bir de kasap sucukları ne yazık ki dışarıda durur bizde. Hani market sucukları buzdolabında filandır da kasap sucukları kurusun diye asılırdır. Esasında buzdolabında durmaları gerekir. Bu yüzden sucuk alınca mutlaka ama mutlaka pişiririm ve pişirilmesini tavsiye ederim. 

Pastırma da löp ve kuru et olduğu için genellikle direkt tüketilir. Prosesinde bir pişirme olsa da esas aşama kurutmadır. Çemenin içindeki baharatlar ve tuzlarla beraber et korunur ve kurur. Yemek içinde pişirilmesi daha doğrudur düşüncesindeyim. Özellikle hamile ve emzirenlerin tüm şarküteri ürünlerinden biraz uzak durması gerekir toksoplazma riskinden dolayı. Mesela sushi de yememeleri lazım. Salataların çok çok iyi yıkanması lazım filan filan. Ama canları çok çekiyorsa organik şarküteri ürünlerini çok pişirerek tüketebilirler.

Geçen bir şef etleri çok pişiriyor diye Türk annelerine kızıyordu. Besin değerlerini kaybediyormuş. Evet doğrudur fazla pişmiş her yemeğin besin değeri azalır. Ama hayvancılık açısından hala verem derdi var bu ülkede. Veteriner bir dostumuz veremin hala TÜrk hayvancılığında büyük dert olduğunu ve bu yüzden alınan etlerin iyi pişirilmesi gerektiği için uyarmıştı bizi. 

Önlem hep önlem, hep riski azaltma çabası benimki belki de Türkler olarak bizimki.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler,

Tuğba

Hiç yorum yok: