3 Şubat 2015 Salı

Sebze Yemeyen Çocuk Yoktur, Şekil Değiştirmemiş Sebze Vardır!!

Bir baba yazmış hemen cevapladım (babalara kıyak geçiyor çocuklarıyla ilgileniyorlar en az anneler kadar diye pozitif ayrımcılık yapıyorum :PP)


"İyi günler; 

Ben 2 yaşında bir kız çocuğu babasıyım. Sizi bir yakınımızın vasıtasıyla öğrendik ve ürünlerinizi sitenizden araştırdım. 
Benim kızım maalesef tek besinle besleniyor. 

Kızımın yedikleri;
Sabah maması (1 kase) 
Makarna
Pilav
Patates kızartması - yemeği
Günde 1 defa bir kase dolusu çorba (tarhana-yoğurt-mercimek)
Tavuk ve köfte ( az miktarda )

Bunun dışında hiç bir şey yediremiyoruz. Sebzelerden hiç bir şekilde tüketmiyor. :(
Besin yetersizliğinden dolayı kızımda kabızlık problemi yaşamaktayız. Bunun için sabah mamasına 1 yemek kaşığı kadar saf zeytinyağı koyuyoruz ama bazen bu da çözüm olmuyor. Acaba ürünlerinden hangisini önerirsiniz, yeme alışkanlığını aşılayabilirmiyiz sebzeli makarnalarınızla bilmiyorum. 

Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.. "




".....Bey ilginiz için teşekkürler. Kızınızı Allah bağışlasın. Ne durumda olduğunuzu tahmin edebiliyorum, zaten bu durumları ben de yaşadığım için bu şirket kuruldu.

Yediği şeyleri zenginleştirmek daha iyi olacaktır düşüncesindeyim. Ben en azından kızıma öyle yazdım. Sizin yazdıklarınız üzerinden gideyim. 

Sabah maması: Kabızlık için gün kurusu kayısı tavsiye ediyor doktorlar. Bu mamanın içinde elma, muz ve şeftali varsa bunlar da kabızlığa negatif etki edecek meyvelerdir, azaltmanız gerekebilir. Armut da iyi bir bağırsak çalıştırıcıdır. Sadece burda dikkat edilecek meyvenin suyu değil özellikle posalı kendisini tüketmek gerekiyor.

Makarna: En çok sebze içeren makarnalar bizimki biliyorsunuzdur, görmüşsünüzdür oranları zaten. Özellikle kerevizli makarnamız hem renk olarak çaktırmıyor sebze içeriğini hem de %40 kereviz içeriyor. Bir tabak yediğinde mesela yarım porsiyon sebze (kereviz) yemiş oluyor. Kırmızı biberli ve domatesli makarnamız da keza %44 sebze içeriyor. Hepsi mevsim sebzelerinden bu arada turfanda yok bizde. Makarnalar için seçin beğenin alın. Suyunu süzmeden pilav gibi demleyerek tüketebilirsiniz. Fırın makarna da olabilir. Mesela yarım litre sütü ve bizim bir paket makarnayı soğuktan az tuz ile kısık ateşte pişirin. Üzerine kırık peynir ve kaşar ekleyerek fırına verebilirsiniz. Bunun dışında illa benden almak zorunda değilsiniz makarnaları. Klasik makarnaları da bol domatesli sosla ve bu domates sosunun içine de blenderdan geçirilmiş kabak ve bezelye gibi sebzeleri ekleyerek verebilirsiniz.

Pilav: Bizim pancarlı arpa şehriye var ama o kadar pirincin içinde az gelecektir sebze açısından. Burda pilavları bezelye ile havuç ile domates püresi ile çeşitlendirmek gerekebilir. Benim kızımın ilk okulunda haftada en az bir iki pilav bir bulgur pilavı çıktığını görünce bunu önermiştim ben. Kepekli pirinçten pilav yapmak da bir çözüm. Hem daha fazla lif ve vitamin alacaktır. Kepekli pirinç biraz tok gelebilir sadece.

Patates kızartması ve yemeği: Vallahi kızartmaya bişi diyemeyeceğim, sevmeyen çocuk yok. Sadece az yağ ile fırında vb yapabilirsiniz, makinalar da var şimdi az yağda kızarmış gibi yapan. Yemeğine de yine bezelye ve havuç diyeceğim. Kabak da olabilir turfanda olsa da. Hani birden değil ama işte yavaş yavaş.

Çorba: İşte bu sizin kurtarıcı besininiz olabilir. Sebzeleri haşlayın, minicik doğrayın, ezin, püre yapın azar azar içine ekleyin. Ispanak mesela çok rengini açar ama yer elması örneğin pek farkına varılmıyor ve çok da iyi bir sebze. Azar azar başlamak en iyisi. Bizim sitede nohutlu sebze çorbası, brokolili sebze çorbası ve ayrıca sebze kurusu var. Bunların hepsini kullanabilirsiniz. 30 gram kuru sebze 1 porsiyon sebzeye eştir. En başta az miktarlarla başlayıp blender ya da çatalla ezme yoluna gidebilirsiniz.

Tavuk ve köfte: Bunlar da benim gizli silahlarım:)) Tavuğu mutfak robotundan çekip kıyma haline getiriyorum ve köftesini yapıyoruz (beyaz köfte). Somonu haşlayıp yapınca pembe köfte oluyor. İçine bizim anne köftesi harcından ekliyorum. Büyük miktarda mesela bir kilo kıymadan yapınca bir havuç ve bir kabak rendesini kaldırıyor köfte. İnce rendelemek önemli. Bazen haşlanmış karnıbahar ve brokoli bile ekliyorum köfteye. İçindeki ekmek de tam buğday olduğundan ve az yağda kızarttığımdan kızım sadece köfte yese bile yetiyor bana açıkçası:)))

Bunların dışında önemli olan biraz da sizin ne kadar kararlı olduğunuzu gösterebilmeniz. Tabi kızınızı siz daha iyi tanırsınız ama kararlılık çocuklarda işe yarıyor (en azından benim kızımda şu anda kendi başına uyuma açısından kararlılık göstermezsem, hemen bizim yanımıza vb geliyor. O ayak direrse ben de diriyorum napiim:))) Bir de sizin bir aile sofrasında neşe içerisinde sağlıklı ürünleri yiyor olmanız önemli. Bir arkadaşım görünüşüne çok dikkat eder, tabağında gelen patatesi vb yemez illa bırakır. Kızı sonra yemek seçiyor ve tabağında yemek bırakıyor diye kızıyordu. Kızı halbuki onu taklid ediyordu:))

Kabızlık için kefiri ve probiyotikli yoğurtları önerebilirim. Kefir kabızı da ishali de iyileştiren mucizevi bir içecek inanın:))) Mayaları var bizim sitede ama illa tabi benden almak zorunda değilsiniz:)

Umarım biraz fikir verebilmişimdir. İzninizle bu yazıyı isminizi vb vermeden bloguma ekleyeceğim. Ne zamandır yazacaktım, sizin mailiniz bahane olsun:))

Tüm ailenize sevgiler,"






Hiç yorum yok: